Sensei_Iaido_Shinbukan_Budapest_Enbu_Budo_Katana

Iaido

Az Iaido jelentése: Iai különféle váratlan helyzetekben való találkozás az ellenféllel Do Szellemi út a japán filozófiában. Test és a szellem együttes fejlesztése kata (formagyakorlatok) útján.

Az Iaido (ejtsd-Iáido) ezáltal az – az életút, ami megtanít alkalmazkodni a különböző konfliktus (ellentétes) helyzetekben, és segít önmagunk lelki, fizikai fejlesztésében. Régen “saya no uchi”-nak hívták, ami átvitt értelemben legyőzhetetlent jelent. Az Iaido rövid története: ˇ XIV. században vívóiskolák alakulnak. A hadviselésben használatos támadó, védekező technikákra koncentrált a batto, illetve az iai jutsu. ˇ XVI. század elejétöl (egészen a mai napig) nagy figyelem irányult a “do” fejlesztésére, ami ekkor inkább az egyén személyiségfejlödését szolgálta, mintsem a harci gyakorlatok alkalmazását a mindennapokban. ˇ Hayashizaki Jinsuke Shigenobu (1542 – 1621) az iaido, és a Muso Shinden Ryu valamint a Muso Jikiden Eishin Ryu alapítója. Az elbeszélések szerint egy hegy tetején, megfeszített gyakorlás és meditáció útján jutott el a “megvilágosodásig”. ˇ 1600 körül kezdődött el a 250 éves béke korszaka Japánban, ezalatt alakult át a jutsu ( -harci gyakorlat)- a “do” formájára. ˇ 1700 környékén oszlott két nagy ágra az iaido. A Tanimura Ha, ami maradt a Muso Jikiden Eishin Ryunak az ága, és a Shimomura Ha, amiből jelenleg a világon a legismertebb stílus a Muso Shinden Ryu fejlödött ki, Nakayama Hakudo (1869 – 1958) tanítása által. ˇ

1967-ben a Nemzetközi Kendo Szövetség égisze alatt válogatták össze a különbözö iskolákból (ryu ha) a Seitei Iai Gata elsö hét formagyakorlatát (#1-7). Ezzel megteremtették a különböző iskolák közötti összhangot, és az egységes vizsgarendszert. ˇ 1980-ban három új formagyakorlattal bővült a Seitei Iai Gata (#8 – 10). ˇ 1996-ban, új nevet kap a Seitei Iai; Zen Nihon Kendo Renmei Iaidora változik (Zen Ken Iai). ˇ 2000-ben, két új katával bővült a Zen Ken Seitei Iai Gata (#11 Sougiri; #12: Nukiuchi)

– Forrás: Magyar Kendo Iaido Jodo Szövetség

Sensei_Iaido_Shinbukan_Budapest_Enbu_Budo_Mon

Mi az amit az IAIDO adhat !?

-Magasfokú mentális és fizikális fejlődést, Tradiciót, magas koncentrációs készséget. Ha Budo-t gyakorolsz-tanulsz, az egész életeden át elkisér. Az egyik fő cél, saját egónk leküzdése, ez persze nem mindig egyszerű, de az Iaido képessé tehet rá.
-Az elme magasfokú irányítására való készséget, mivel a gyakorlónak elkel képzelnie kata gyakorlás közben, hogy egy vagy több ellenféllel harcol külömböző szituációk közben, úgy hogy azt elméjén keresztűl a mozgása kivetitse egy külső szemlélő számára is.
-Egészségmegörző, lásd az aktívan gyakorló magas életkort megélő mestereket.
-Egy jó közösséget, akiknek ugyan az a céljuk, vagyis hogy az IAI az egész életükre kihasson és ezáltal egy jobb életet éljenek. Továbbá sokszinűséget, mivel nincs két egyforma iaidos, mindenkinek visszatükröződik az egyénisége a saját iaidojában, ez az IAIDO egyik szépsége.
-Végül, de nem utolsó sorban a Shinken-t. A Japán nyelvben a shinken szónak két jelentése van. Az egyik jelentés- komoly, a másik- igazi kard, de a kettő össze füg. Ez a Szamuráj gondolkodásmódból ered. Lásd mottónk: Katana wa Bushi no tameshi desu. – A kard a harcos lelke.

– Galyas Gábor